• Vertrekplaats: OC Tielen Kasteelstraat 2460 Tielen
  • Vertrekuren : van 07.00 u tot 15.00 u
  • Afstanden : 4-6-12-20-30 km

Onze eerste wandeling gaat traditioneel van start in Het OC van Tielen. Het is de eerste van onze 6 wandelingen die wij organiseren. Op deze wandeling wordt gescand. Dus hou uw lidkaart bij de hand.

We starten in het ontmoetingscentrum kasteeldreef in Tielen de afstanden zijn 4-6-12-20-30 km. De 4 km is een lus voor rolstoelgebruikers. Met de start erbij zijn er 2 rustposten voorzien. We hebben bij het starten al direct een splitsing, met de 30 en de 6 km gaan we richting Watermolen om de achter liggende bosomgeving en de Lammerheide te bewandelen. Daarna komen we terug aan de start om vervolgens met de andere afstanden langs het Kasteel te stappen en door de Balderij naar Kleine Winkel om zo verder te gaan naar Lage Rielen waar de rustpost is, daar maken we in de omgeving nog een lus richting Hoge Rielen en de Rielenkapel om langs de zandhoef terug naar de rustpost te gaan, na de rust stappen we terug richting startplaats langs de para/s en Tielendorp naar de aankomst

Rielenkapel

In het noordoostelijke deel van het gebied, eveneens op de grens met Kasterlee zogenaamde “Rielenkapel” toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte. Kapel reeds vermeld in een cijnsboek van 1564 en herbouwd begin 17de eeuw (zie vermelding van 1610 “…timmeragien ende edificien van de capelle tot Rielen…”). Meerdere herstellings- en verbouwingswerken in de 18de eeuw. Hersteld midden 20ste eeuw, in 1989 naar ontwerp van P. Gevers en in 1999 naar ontwerp van L. Sledsens. Verankerde baksteenbouw van drie travee├źn met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) met zeszijdig klokkentorentje waarin veldbeiaard van 1996 en 1999. Gevels geritmeerd door lisenen waartussen korfboogvensters in bepleisterde omlijsting. Westelijke puntgevel met gelijkaardige korfboogdeur en radvenster. Noordgevel met in laatste travee sporen van een gedicht venster en een Sint-Andrieskruis van gesinterde baksteen. Bepleisterd en beschilderd interieur, trekankers en spitstongewelf met sober stucwerk. Omringend grasperk afgezoomd met lindebomen, in oude registers aangeduid als kerkhof.

Het Tielenhof

Omgracht middeleeuws kasteel met ophaalbrug gelegen net buiten de dorpskom. De zogenaamde “Kasteeldreef”, een gekasseide beukendreef, verleent een bijkomende toegang in het zuidwesten en werd aangelegd in de loop van de 19de eeuw.

  • Vertrekplaats: OC Tielen Kasteelstraat 2460 Tielen
  • Vertrekuren : van 07.00 u tot 15.00 u
  • Afstanden : 4-6-12-20-30 km

Pin It on Pinterest

Share This