• Vertrekplaats : OC Schoolstraat 2460 Lichtaart
  • Vertrekuren : Vanaf 7 uur tot 15.00 uur
  • Afstanden : 4-6-12-16-20-30 km

De Witte Bergenwandeling start in het Ontmoetingscentrum achter de kerk in Lichtaart.

De 4 km is geschikt voor rolstoelgebruikers.

We starten in het OC in Lichtaart. We maken een lus aan de start met de 4 km en de 30 km tussen Lichtaart en Kasterlee. Daarna gaan alle afstanden behalve de 4 km richting de Witte Bergen. Onderweg is een splitsing voorzien en maken de grotere afstanden wat meer afstandsmeters om daarna terug samen te komen om naar de rustpost in de serre in Achterlee te gaan. Na een verdiende rust maken de grootste afstanden nog een lus door de mooie omgeving van de Witte Bergen om terug in de serre aan te komen. Na deze controle vatten we terugtocht aan om langs het hofke van Bayot en de Hoge Berg de aankomst te bereiken.

Zwart Water
Natuurgebied Het Zwart Water is een geklasseerd landschap met zowel moeras- en oevervegetatie als dennenbos. Het reservaat heeft een weelderige plantengroei. Zo kan men hier wateraardbei, zompzegge, gagel, dopheide, waterlelie, breedbladige wespenorchis en zelfs veenbes, muizenoor en heidekartelblad terugvinden. Het reservaat is ook een belangrijke broedplaats voor vogels. We kunnen er dodaars, kuifmees, wintertaling, slobeend en rietgors aantreffen.

 

Het hofke Van Bayot
Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog speelde zich hier om halftwaalf op donderdag 20 augustus 1914 een drama af. Een troep Duitse ulanen (lansiers of soldaten te paard) had op het station van Lichtaart de telegraaf afgebroken en zich daarna op deze plaats in een hinderlaag gelegd. Een zestal Belgische gidsen te paard ging hen opzoeken. Vooraan stapte de 21-jarige soldaat Nestor Bayot, afkomstig uit Lens Saint Servais (provincie Luik). Plots kwam hij oog in oog te staan met de vijand. Hij loste twee schoten, maar werd zelf in het hoofd getroffen en viel van zijn paard, dat rechtsomkeer maakte en samen met de medesoldaten ongedeerd kon ontsnappen.

Wij wensen u allen alvast een aangename en prettige wandeling en tot 17 september.

Vertekplaats Schoolstraat 2460 Lichtaart

Vertrekplaats: Schoolstraat 2460 Lichtaart

Pin It on Pinterest

Share This