Marathonwandeling  zaterdag 09 april 2022

Vertrekplaats : MPI De  3 Master Pater Damiaanstraat 10  Kasterlee

Vertrekuren     : Vanaf  06.00  uur tot 15.00

Afstanden : 4-6-10-15-20-25-30-42 km

De Marathonwandeling start in MPI de 3 master ( MPI De Mast) is gelegen in  Kasterlee.

We hebben op de wandeling 3 rustposten namelijk de startplaats , In Goor hebben we de voetbalkantine en in Achterlee de serre.

Met de grootste afstand en nog een paar andere maken we aan de start een lus in de omgeving van de Rulheide en de zandschel. Vervolgens gaan we met alle afstanden door het provinciaal domein  “De Hoge Mouw” richting Lichtaart. Met de 4 km keren we al vlug terug richting aankomst. Kort daarop gaan we splitsen en gaan door met de 6 , 10 en 15 km richting Goor naar de voetbalkantine waar de rustpost gelegen is. Met de ander afstanden van 20 tot 42 km gaan we door naar Lichtaart-dorp om zo door de mooie bosomgeving naar Achterlee te gaan waar de volgende rustpost zicht bevind in de serre. Daar is een lus voorzien, en die gaat richting Tielen langs de rivier de Kaliebeek en nadien naar de AA om vervolgens terug aan de rust te komen. Hierna vatten we met zijn allen de terugtocht aan. Door de bossen en Lichtaart-dorp en koningsbossen om zo naar de rustpost in Goor aan te komen. Van daaruit stappen we met alle afstanden door het provinciaal domein naar de aankomst in het MPI.

De Hoge Mouw is een Provinciaal groengebied in het hartje van de Kempen waar naaldbomen, zandduinen, vennetjes en heidevelden uit uitzicht domineren. Het 104 ha grote domein ligt op de Kempische Heuvelrug en is vooral bekend om zijn ‘Kabouterberg’ waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven tussen de vreemde luchtwortels van de naaldbomen. De grillige wortels steken ver boven de zandduinen uit waardoor er een sprookjesachtige en zelfs griezelige sfeer ontstaat.

 

De Kaliebeek is een klein riviertje in de Antwerpse Kempen en loopt op de grens tussen Tielen en Lichtaart, waar het op de meest zuidelijke punt van Tielen uitmondt in de Aa. In Tielen zelf, in natuurreservaat de Balderij, stromen eerst twee riviertjes in elkaar uit voordat ze de naam Kaliebeek krijgen. Deze zijn de Grote- en Kleine-Kaliebeek die respectievelijk ontspringen in Arendonk en in Oud-Turnhout. Op een achttiende-eeuwse landkaart van Brabant van de hand van Robert de Vaugondie staat vermeld dat deze beken alleen in de winter stroomden.

Kalie, of zoals het origineel en nu ook nog in het dialect gebruikte ‘Cale’, is Keltisch voor waterloop.

Een goed humeur en mooi weer zijn enkele troeven die je zeker niet mag vergeten. Voor de wandelaars die met de trein komen wordt er de mogelijkheid geboden.                                                                                                                                                                                                                                                               De Lijnbus 305-490

 

Pin It on Pinterest

Share This